De onderzoekers presenteerden vandaag al een aantal van hun bevindingen aan hun vakgenoten en politici tijdens een symposium in Den Haag. Behalve veel feiten, kregen de aanwezigen ook een muzikaal intermezzo te horen: een stuk voor strijkers van componist Stef Veldhuis. Hij liet zich inspireren door de oceaan.

Tijdens de zesde NICO-etappe vond promovendus Didier de Bakker (NIOZ/WUR) opvallend gezonde koraalriffen aan de rand van Saba. De vondst duidt er volgens de koraalonderzoeker op dat er nog gezonde riffen te vinden zijn, mits je een beetje uit de buurt bent van de bewoonde wereld. Een slechte waterzuivering is een probleem op de Caribische eilanden. Wanneer vervuild afvalwater de zee in spoelt, veroorzaakt dat overmatige algenbloei waardoor koraalriffen verstikken.

Jeremy Jackson, koraaldeskundige op de Cariben, publiceerde onlangs een artikel waarin hij stelt dat de koralen op de Cariben nog te redden zijn, mits de problemen met de waterzuivering snel worden aangepakt. Volgens Han Lindeboom (WUR), emeritus professor marine biologie is er nog hoop voor de koralen op de Cariben. "Maar dan moeten we morgen beginnen", zegt hij in Nieuws & Co.

Antje Diertens (D66), Tweede Kamerlid wil zich inzetten voor de koralen op de Cariben. "We moeten meer gaan samenwerken", vindt ze. Tegelijkertijd ziet ze hoopvolle ontwikkelingen. "Veel eilanden hebben het akkoord van Parijs ondertekend en er komt steeds meer bewustwording." Ze noemt Bonaire als voorbeeld dat onlangs zichzelf heeft uitgeroepen tot 'Blue destination', maar ook dat Sint Maarten bij de wederopbouw gelijk de afvalverwerking op het eiland wil aanpakken.