Door Barbara Vollebregt

"Als ik niet steeds 's nachts mijn bed uit zou moeten om het planktonnetje te verschonen, dan had ik nog dagen kunnen doorgaan", zegt Nina Fieten (26), derdejaarsstudent mariene biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze staat op het dek van de Pelagia, een schip van onderzoeksinstituut NIOZ en wetenschapsfinancier NWO, dat net twee weken over de Noordzee heeft gevaren om de zeebodem te onderzoeken.

Fieten deed mee aan de Noordzee-etappe van de NICO-expeditie (Netherlands Initiative Changing Oceans) die in december begon. Tijdens de expeditie worden de wereldwateren in twaalf etappes op van alles onderzocht. 

"In de Noordzee hebben we gekeken naar biodiversiteit, zeebodemleven, de levenscyclus van kwallen, de rol van schimmels, de effecten van pulsvisserij en de ontwikkeling van noordkrompen, een soort schelpdieren", zegt expeditieleider Rob Witbaard.

De laatste etappe komt er bijna aan, dan vaart het schip naar de Azoren midden in de Atlantische Oceaan. Al zal Witbaard daar niet bij zijn. Hij kijkt ietwat teleurgesteld uit over de kade terwijl hij zijn manschappen het land op ziet lopen. "Ik had nog wel een weekje gewild."

Lees verder op trouw.nl...