Door: Lex Runderkamp

Het NIOZ heeft dit jaar zeven maanden onderzoek gedaan op de Atlantische Oceaan. Nederland probeert een voortrekkersrol te spelen als het gaat om het onderzoek naar de oceanen.

Onderzoeksschip Pelagia was het afgelopen jaar op zee en heeft onderzoek gedaan naar de zee en ook het klimaat. Alle Nederlandse universiteiten doen mee. Onderzoeker Frank Peeters vertelt over de nieuwe technologieën die zijn gebruikt:

Klik op de foto om het item bij de NOS te bekijken. Foto: NOS

De oceaan is een enorme buffer voor de wereldwijde CO2-uitstoot en nu het klimaat verandert, is een goed begrip van hoe die oceanen werken van direct en acuut belang, zegt Brinkhuis. Er zijn veel onderzoeken opgestart aan boord: van zeebodemmonsters voor klimaatonderzoek tot virussen, van koraalriffen tot walvissen en van geluidsoverlast door scheepvaart tot diepzeemijnbouw en het testen van nieuwe maritieme technologie, zoals e-dna.

E-dna staat voor environmental dna, omgevings-dna. Omdat alle beesten in de zee dna verliezen - via schubben, slijm of poep - kun je aan de hand van een willekeurig watermonster zien welke beesten er zijn langsgekomen. Deze onderzoekstechniek is pas enkele jaren oud en volop in ontwikkeling. Het maakt het mogelijk om dierenpopulaties waar te nemen op plekken waar je ze niet direct ziet. Zo is wellicht te monitoren naar welke gebieden bepaalde soorten trekken als gevolg van temperatuurstijging van oceaangebieden.

NIOZ-onderzoeker Judith van Bleijswijk: "Wat mij opviel is dat de invloed van mensen overal zichtbaar is. Ik heb nog niet alle resultaten binnen, maar je ziet ook in de diepzee dna van mensen, koeien, kippen en dergelijke. Ook ver van de kust hebben we onze sporen nagelaten."

Bron: NOS Journaal, 30 december 2018