Om 14:00 uur gooide burgemeester van Texel, Michiel Uitdehaag, de trossen los en werd het schip uitgezwaaid door familie, collega's en verslaggevers van lokale en landelijke media. De opvarende onderzoekers, waarvan een deel voor het eerst een langere zeereis maakt, gaan een ruige eerste nacht tegemoet: via de Noordzee richting de Golf van Biskaje met windkracht 7.

Aan deze multidisciplinaire expeditie nemen bijna 100 onderzoekers van 20 organisaties deel; zeebodemonderzoekers, gedrags- en microbiologen, geologen, chemici, natuurkundigen en klimatologen onderzoeken veranderde omstandigheden en zeeleven in vijf oceaanprovincies: Noordzee, Golf van Biskaje, Atlantische Oceaan, Caribische zee en Golf van Mexico. Hun ervaringen en observaties zijn online te volgen via www.nico-expeditie.nl

Het vertrek van de NICO-expeditie moest twee dagen worden uitgesteld vanwege een ouderdomskwaal van onderzoeksschip Pelagia. Oorzaak van het oponthoud: een klein lek in een van de brandstoftanks, waardoor er bij het vullen brandstof gelekt was naar het opvangdepot (bilge) van het schip. Met een nieuw stuk staal is het lek vandaag gedicht.
 
Thomas de Greef, hoofd van de Nationale Mariene Faciliteiten (NMF, NIOZ): "Vervelend, maar dit euvel komt vaker voor, zeker bij oudere schepen als de Pelagia. Het ijzerwerk wordt met de jaren dunner. Het bureau dat de zeewaardigheid van schepen classificeert heeft de Pelagia zeer onlangs gecontroleerd en voor het komende jaar goed bevonden; ook deze laatste reparatie is door het bureau beoordeeld en goedgekeurd."