De ochtenden gaan over het algemeen in 'slowmotion'. Douchen terwijl de boeg van het schip in een golf duikt is een verfrissend nieuwe 'waterbeleving': ochtend gymnastiek & schoon in één handeling! Ondertussen heeft kok Leon dan vaak al het ontbijt klaargezet met heerlijk versgebakken brood en ons wel bekend Nederlands beleg. Er wordt goed voor ons gezorgd. Daarover niets te klagen!

De middagen gaan voorbij aan kleine handelingen. Vaak zit ik met Thijs, de fotograaf, enige tijd op 'monkey island', de vogelspotplek bovenop de brug van het schip. We kijken hoe de wind probeert de torenhoge golven omver te blazen en luisteren tussen de harde windvlagen door naar wijze woorden die over de zin en onzin van het leven gaan. Ondertussen maken we ook de nodige kiekjes en filmpjes waar we veel plezier in hebben.

Plankton pompen 
Op het dek van het schip houden de wetenschappers zich met andere zaken bezig. Loes en Carlijne hebben de dagtaak om iedere zes uur plankton te pompen. Een handeling die ons later hopelijk vertelt hoe het in de toekomst met het zeeleven gaat. Plankton, minuscule beestjes die in het zeewater leven, reageren op de omstandigheden van het zeewater zoals de temperatuur, het CO2-gehalte, zuurgraad en zoutgehalte. Tijdens de NICO-expeditie nemen we van iedere zes uur vaartijd monsters van het water en het plankton. Zo kunnen we in het lab bestuderen hoe de beestjes reageren op de veranderende omstandigheden. De manier waarop de beestjes reageren, geeft ons namelijk belangrijke informatie over de vijf oceaanprovincies die we bezoeken. We willen weten hoe hun milieu verandert en welk effect dat heeft op de levende organismen in zee.

Op naar de Atlantische oceaan
Zo soepel als het plakton pompen gaat, zo soepel lijkt onze reis nog niet te verlopen. Althans, voor een leek als ik die nooit langer dan twee dagen op zee is geweest. Alles verloopt volgens schema, maar na onze start op Texel zo’n drie dagen geleden, varen we hopelijk vanavond dan eindelijk het Kanaal uit richting de Atlantische Oceaan. Ten zuiden van Ierland bevindt zich ons eerste meetstation waar we ook kernen van de zeebodem zullen nemen. De kleur van de zee is inmiddels al iets lichter geworden en het geklots van de Noordzeegolven is verruilt voor volwassen platen die onder ons schip doorschuiven. We genieten! Want iedere avond krijgen we een mooie zonsondergang al cadeautje.

Via onderstaande timelapse wens ik jullie alvast een goed weekend! Geniet van de 'steady' grond aan wal. We houden ons goed en laten snel weer van ons horen. Tot de volgende ronde!

Margaux Tjoeng
NICO Communication