De NICO-studenten en onze oceaancomponist helpen enorm goed bij het bemonsteren en verwerken van PUMPY-monsters. Zonder hen was het geen doen om al het fixeer en filterwerk te doen. PUMPY is een ‘sample-apparaat’. Het pompt water van vlak boven de bodem in zakken die in PVC-kokers aan het frame zitten. Het water dat is de zakken terecht komt wordt terug aan boord bestudeerd op verschillende variabelen zoals anorganische nutriënten, alkaliniteit, opgeloste organische stof, bacterie aantallen en phytoplankton. Daarnaast zitten er een CTD met zuurstofmeter en een stroommeter op PUMPY die de richting en snelheid van de stroom tot enkele meters boven de bodem meet.  Met de GoPro op PUMPY kunnen we precies zien op wat voor een bodemgemeenschap PUMPY staat.

Verschillende bodemgemeenschappen op de Sababank
De EDCO lander meet heel nauwkeurig zuurstofveranderingen in het water boven de bodem over een dag nacht periode. Al deze variabelen gebruiken we om een beter beeld te krijgen van het functioneren van verschillende bodemgemeenschappen op de Sababank wat betreft het metabolisme (primaire productie, respiratie), voedselbeschikbaarheid voor bodemorganismen en de netto kalkvorming op de Sababank. Veel van onze monsters worden in diepvriezers opgeslagen voor analyses die na de expeditie in het thuislab (NIOZ) gemeten worden.

Onbekend terrein op de Sababank
Onderhand hebben we op zeven verschillende stations dwars over de Sababank metingen verricht.  Daarnaast multibeamen we om de bodem topografie in kaart te brengen, vaak 's nachts. De hele ploeg aan dek, op de brug, in de machinekamer, in de keuken en in de labs loopt gesmeerd. Het blijft te gek om met de Pelagia hier te werken op deze afgelegen riffen en de nog niet eerder bestudeerde delen van de Sababank te verkennen/onderzoeken. Elke dag weer nieuwe verrassingen. De Sababank geeft haar geheimen stukje bij beetje prijs.

Fleur van Duyl, expeditieleider NICO-expeditie etappe 6