Pieter (kapitein), Bert (eerste stuurman) en Peter (tweede stuurman) wisselen elkaar elke vier uur af op de brug. Daar houden ze alles goed in de gaten. De hele dag turen ze door de vele ramen op zoek naar obstakels op ons pad. Soms komen zeilboten bijvoorbeeld niet tevoorschijn op de radar. Pieter, Bert en Peter moeten niet alleen opletten wat ze buiten op zee tegenkomen, maar ook wat er op de vele beeldschermen gebeurt. Tijdens metingen zijn het ook deze drie mannen die het overzicht houden op de nummering van de metingen en dat de Pelagia de juiste snelheid aanhoudt.

Eten aan boord
De dag begint ook vroeg voor onze chefkok Leon en steward Aleksandr. Zij zetten alle spullen klaar voor het ontbijt, waar ook vaak een eitje bij hoort. De lunch is de hoofdmaaltijd van de dag. Dan stromen mensen de eetzaal in al voordat het belletje gaat. Elke dag bereidt Leon een lekker soepje, een warme maaltijd en een smakelijk toetje. Als er metingen worden gedaan die doorlopen tijdens het eten dan wordt daar rekening mee gehouden. Dan eten die mensen eerder of er wordt een bordje eten bewaard voor later.

Machinekamer
Jaap en Inno, de twee scheepswerktuigkundigen, werken achter de schermen in de machinekamer. Inno heeft een rondleiding gegeven door de technische ruimtes waarbij ik versteld stond van de hoeveelheid techniek die verborgen ligt onder het dek van het schip. De machinekamer is een erg lawaaiige ruimte die vol staat met motoren, generatoren, metertjes en honderden leidingen, buizen en veel meer. Er is zelfs een complete werkplaats waar je je auto zou kunnen repareren. Het hart van het schip zorgt er niet alleen voor dat we varen, maar ook dat er schoon water, riolering, stroom en airconditioning is.

Matrozen
Terwijl Jaap en Inno vooral onder het dek van het schip zitten, werken de matrozen Patrick, Robin en Wim-Jan onder leiding van bootsman Roel op het dek. Op vaardagen zijn deze mannen vooral bezig het schip te onderhouden, er is namelijk altijd werk op een schip. Wanneer er metingen worden gedaan werken ze samen met Jan-Dirk en Ruud - respectievelijk technicus en elektronicus zeegaande apparatuur - om ervoor te zorgen dat alle meetapparatuur werkt voor de wetenschappers.

Met dertien man sterk vormen ze een ervaren, oergezellig en hard werkend team. Ze zijn geïnteresseerd in de wetenschap achter de metingen en geven duidelijke feedback vanuit de praktijk tijdens wetenschappelijke praatjes aan boord. Heel nuttig voor de vaak nogal theoretische wetenschappers. Wat zou de mariene wetenschap zijn zonder deze bikkels. Top werk mannen!

In onderstaand filmpje neemt mariene biologe Loes Kip je mee voor een rondleiding op de Pelagia en stelt een aantal van de bemanningsleden aan je voor.

Sofie Bosmans
VU masterstudent Earth Surface Processes, Climate and Records