“Wat voor geluiden ga je opnemen dan?” Dat is de vraag die ik als ‘oceaancomponist’ de afgelopen tijd vaak heb beantwoord. Zo ook aan boord van de Pelagia. Een logische gedachte aangezien ik werk met geluid, maar deze leg van de NICO-expeditie zal ik voornamelijk naar andere inspiratie zoeken.

Mijn naam is Stef Veldhuis. Ik ben een componist uit Utrecht en werkt momenteel aan het project Movement By Oceans. Daarin maak ik samen met choreografe Julia Heider een vertaling van oceanografische data naar muziek en dans. De data waar ik mee werk is afkomstig van zogenaamde ARGO-floats. Deze sondes dalen af naar een diepte van 2 km om metingen van het zoutgehalte en de temperatuur te verrichten. Vervolgens koppelen Julia ik die gegevens aan muzikale elementen als toonhoogte, ritme en dynamiek en zo maken we samen een muziekstuk en choreografie. Op de Pelagia gebruiken we de CTD om die data te verzamelen.

Meedeinen met de golven
Om mij te laten inspireren voor dit werk zit ik momenteel op het dek van de Pelagia over de Saba Bank uit te kijken, waar de golven rustig het schip op en neer doen deinen. Omdat niet geluid maar data de basis vormt voor het creatieve proces, ben ik nu voornamelijk aan het observeren. Ik help de wetenschappers wanneer ik kan, leg vast hoe ze te werk gaan en geef mezelf elke dag lang de tijd om over de zee te staren en de continue bewegingen waar te nemen. Vooral het diepe blauw en de immense grootsheid van de oceaan blijven me elke dag verwonderen. Dit observeren en vastleggen zorgt voor veel inspiratie waarmee ik hopelijk, eenmaal terug op het vaste land, mooie dingen kan maken.

Leven in een bubbel
Ook de afzondering en het leven op een schip is een bijzondere ervaring. Omdat ik nooit eerder op een schip ben geweest, heb ik erg moeten wennen aan deze kleine omgeving zonder mogelijkheid om even echt weg te gaan. Dit zorgt voor een ander besef van tijd. Omdat ik continu op dezelfde plek ben, door dezelfde gangen loop, dezelfde mensen zie en min of meer hetzelfde uitzicht heb, is het lastig te zeggen of ik hier al heel lang zit of net aan boord ben gestapt. Het is alsof je leeft in een bubbel die geen enkele connectie meer heeft met het leven aan land en ik merk dat deze unieke gewaarwording veel teweeg heeft gebracht en zal brengen.

Ik ben erg blij dat ik dit bijzondere avontuur mag meemaken, dat ik mij mag omgeven met wetenschappers die ik het hemd van het lijf kan vragen en dat ik elke ochtend koffie mag drinken op het dek van het schip met niets anders om mij heen dan de oceaan en ik weet nu al; dat gaat zich vertalen naar interessante nieuwe composities. 

Stef Veldhuis - oceaancomponist

Op de Pelagia verzamelt de CTD alle gegevens voor de oceaancomponist die hij vervolgens koppelt aan verschillende geluiden.